De Utrechtse woningcorporaties Mitros, Portaal en Bo-Ex willen tienduizenden woningen verduurzamen. Met De Isolatie Uitdaging daagden zij de markt uit om met dé innovatie oplossing voor gevelisolatie te komen dat voldoet aan de volgende eisen:

  • Slimme gevelisolatie met een hoge isolatiewaarde
  • Verwarmen met lage temperatuurverwarming moet mogelijk zijn
  • Betaalbaar
  • Met weinig overlast aan te brengen.
  • Een dikte van maximaal 3cm,
  • Moet in  1 dag kunnen worden aangebracht.

Veertig partijen en consortia uit binnen- en buitenland zonden hun innovatieve oplossingen voor deze wedstrijd in. Op 25 juni maakte de vakjury de winnaars bekend. VolkerWessels, met Comfort Company als isolatiepartner bedacht het External Wall System (EWS) en was daarmee één van de drie winnaars van de Isolatie Uitdaging. Ze wonnen € 20.000,- aan innovatiegeld. Daarmee kunnen we EWS testen en verder ontwikkelen in proefwoningen van de corporaties. Als de pilot goed verloopt, ligt er een potentie bij de corporaties in Utrecht van tienduizenden woningen.

Comfort Company uit Ulft, als specialist in het verduurzamen van woningen, werd door VolkerWessels gevraagd mee te denken over dé innovatieve oplossing voor gevelisolatie. Ons ComfortFoam® spouwmuurisolatie bleek de oplossing. ComfortFoam® is een isolatieschuim-achtig isolatiemateriaal, dat via kleine boorgaten in de spouwmuur wordt aangebracht, het vult en verdicht de gehele spouwmuur zodat er een perfecte kierdichting gegarandeerd kan worden.

 

Wat is het External Wall System?

Het EWS systeem is industrieel vervaardigd, binnen 1 dag aangebracht, betaalbaar én heeft een hoge isolatiewaarde. Bovendien is geen bouwvergunning nodig. Het isoleren van de woning verloopt in 4 stappen:

  1. Men maakt een 3D scan van de woning
  2. Fabricage van EWS in de fabriek
  3. Men plaatst ankers in de woning en isoleert de spouwmuur met ons ComfortFoam®
  4. Montage van het EWS systeem

Achtergrond van de Isolatie Uitdaging

Innovatie nodig
De huidige materialen en technieken voor gevelisolatie zijn ingrijpend. Oplossingen die nu met een hoge isolatiewaarde worden gerealiseerd, geven veel overlast voor onze bewoners. En de aanpassingen aan de gevel hebben esthetisch én bouwkundig een grote impact. Bovendien zijn de totale kosten nog veel te hoog. Tegelijkertijd hebben de meer traditionele oplossingen een te lage isolatiewaarde voor duurzaam verwarmen.

Stijgende lasten voor huurders
De investeringen voor duurzaamheid zijn lastig terug te verdienen door corporaties. Corporaties zouden de huren kunnen verhogen, maar dat is niet wenselijk. Door de stijgende gasprijzen, gaan de woonlasten van huurders van sociale huurwoningen sowieso omhoog. Er is nog geen betaalbare en snelle oplossing die ze grootschalig kunnen toepassen. Wat wél kan en in korte tijd, is een eerste stap: de energievraag verlagen door hoogwaardige isolatie.